Z alpského denníka I.

Posledný marcový deň som oprášením turistických topánok odštartoval moju piatu turistickú sezónu v Alpách. Prečo oprášením? Pretože šlo viac o prechádzku ako o túru. Uznajte 5.2 kilometra a nastúpaných 163 metrov výšky nie je práve výkon hodný označenia túra. 

Hintersteiner See je nádherné jazero obklopené štítmi  o rozlohe 56 hektárov, hĺbkou 36m (neskúšal som) a nachádzajúce sa vo výške 883m.n.m.  Leží v Rakúskom severnom Tirolsku v národnom parku Wilder Kaiser. Zásobované je podzemnými prameňmi. Na platené parkovisko (3€/12 hod.) sa dostaneme kľukatou cestou z obce Scheffau am Wilden Kaiser. Parkovisko pomerne veľké, takže miesto nájdete aj v plnej sezónne. Po asfaltovej ceste sme sa naozaj vychádzkovým tempom dostali k Goingstätt, čo je gazdovský dvor s občerstvením. Tento gazdovský dvor má viac ako 700 ročnú tradíciu. Na priľahlej lúke sa pásli lamy. Trošku exotika, ale prečo nie.  Pred penziónom Maier sme zabočili doľava rozlúčili sa s asfaltkou a vydali sa na turistickú cestičku v lese. Samozrejme je celá trasa dobre značená, takže riziko zablúdenia je minimálne. Aj keď nie nemožné. V Rakúsku totižto nie sú značené turistické chodníky rozličnými farbami, sú značené bielo-červeno-bielym pruhom. Skoro všetky. Na druhú stranu smerové tabule sú umiestnené naozaj často.

V lese sa nám pokúšalo ubrať z pohody pol metra zľadovateného snehu. To nás neodradilo a krásnym aj keď studeným lesom sme kráčali ďalej. Prvá polovica bola v znamení stúpania a klesania. Hore vŕškom, dole vŕškom a krásne na ľade. Zážitok na aký sa nezabúda! Celá trasa je v pravidelných intervaloch osadená lavičkami, ktoré ponúkajú oddych a výhľad. Chodník nás zaviedol na lúku s nádherným výhľadom a absolútnym kľudom. Ten sme využili na krátky oddych a ide sa ďalej. Cestička sa stáča a my sa ocitáme v záplave slnečných lúčov prebúdzajúcich k životu jarnú flóru. Prvé kvitnúce kvety nás odprevádzajú zas na parkovisko s prísľubom že príroda sa prebúdza a víta nás.

Zas som sa utvrdil v tom, že aj krátky výlet do prírody, človeka odprostí od stresu a bahna pracovných dní!

Miroslav Tóth