Devon v stopách histórie a psa baskervillského I.

Jeseň patrila malej ochutnávke z toho čo všetko ponúka Anglicko. Navštívili sme skutočne malebné grófstvo Devon na juhozápade krajiny. Po krátkom oddychu z únavných letiskových procedúr sme zamierili do Plymouthu.

Pamätník padlým

Strategické prístavné mesto má ozaj bohatú históriu. Obývané už keltskými kmeňmi sa stalo v časoch rímskej provincie Britania dôležitým obchodným prístavom. Zlatý vek mesto zažívalo na prelome stredoveku a novoveku.

Boh morí

Smerovali sme k pobrežiu nazývanému Plymouth Hoe. Už z diaľky je vidieť majestátny pamätník padlým v prvej a druhej svetovej vojne ako aj v povojnových konfliktoch, ktoré Británia viedla. Veľké bronzové tabule s menami padlých mužov z celého Devonu hovoria jasnou rečou. Mnohí z nich nemajú skutočný hrob. Ich telá pohltilo šíre more či nekonečný oceán. Toto bol odjakživa kraj námorníkov.

Námornou históriou to tu dýcha všade. Len pár metrov pred pamätníkom padlých je udržiavaná trávnatá plocha. Traduje sa, že si na nej krátil čas slávny korzár v službách Koruny Francis Drake hrou s kolkami pričom ako gule mali poslúžiť tie ukoristené od španielskych kanónov. Ikonická postava anglického hrdinu z vojny so Španielskom (1587-1604) vyvolala pár rokov nazad v meste veľké vášne. Nepokoje vyvolané lavicovými tlupami z prostredia Black Lives Matter sa dožadovali odstránenia sochy Francisa Drake na nábreží. Dôvodom bolo jeho obchodovanie s otrokmi. Niektorí horlivci sa ju dokonca násilím pokúsili strhnúť. Socha stojí našťastie dodnes. Drake mal toho veľa „za ušami“ no aj tu platí – menej politickej korektnosti a viac reálnej histórie.

Francis Drake a naše maličkosti

Od majáku sme sa po nábreží vydali smerom ku Kráľovskej citadele. Mohutná pevnosť bola modernizáciou pôvodne tudorovského opevnenia. Hrala úlohu strážcu pobrežia celé stáročia. Dokonca v roku 1815 po bitke pri Waterloo tu strávil niekoľko dní pred nedobrovoľným odchodom na ostrov Sv. Helena zosadený cisár Napoleon Bonaparte. Angličania ho láskyplne ubytovali pod dozorom pevnostných kanónov. Aj keď vývoj vojenstva išiel ďalej, svoju úlohu zohrala pevnosť v prvej aj druhej svetovej vojne.

Citadela
Na večnej stráži

Mesto patrilo k tým najviac bombardovaným počas tzv Blitzov preto sa zachoval zlomok starých budov. Absolútna väčšina z nich je ale pekne zrekonštruovaná.

Príkladom zmŕtvychvstania po ničivej vojne je aj kostl St, Andrew. Pôvodom z 12. storočia, no postavený bol na základoch ešte anglo saského chrámu z 8. stor. V marci 1941 bol pri nemeckom nálete tak ako mnoho budov v starom meste ťažko poškodený. Obyvatelia sa ale zaviazali ho obnoviť. A podarilo sa. Dnes je chrám spolu s pevnosťou dominantou mesta.

St. Andrew

Ešte zastávka na vyprážanú rybu a jednu či dve pinty piva a potom zaľahnúť. Na druhý deň nás čakal mýtmi opradený Dartmoor. Temné vresoviská s megalitmi a pátraním Sherlocka Holmesa po krvilačnom psovi.

Peter Legény